Мобильная версия
НОВОСТИ СПРАВОЧНИК ВЕБ-РЕСУРСЫ ВЕБ-ВИЗИТКИ ОБЪЯВЛЕНИЯ ФОРУМ СТАТЬИ
Баннерообмен
  Украинские 100x100
Юридическое обеспечение портала
Юридическая фирма "ЭВЕРЕСТ"
Адвокат
СМОРОДИНСКИЙ
Виктор Семенович

taurus@skyland.com.ua

Форум - Другое - Ресурсный центр для инвалидов-студентов. Как выжить?

Самые популярные темы Сейчас на форуме:
0 участников
32 гостя
Добро пожаловать! Вы не зарегистрировались или не ввели пароль.

Другое

Новая тема

~~~START~~~Ресурсный центр для инвалидов-студентов. Как выжить?~~~END~~~

~~~START~~~~~~END~~~
Добавить
~~~START~~~ХМПО ВППІ~~~END~~~ 17.02.2008; 14:10
~~~START~~~ ~~~END~~~
~~~START~~~Ідея створення ресурсного центра для студентів-інвалідів формувалася на протязі декількох років. Досвіду в нас у суспільній роботі було мало, напевно, тому було багато метань, помилок, в 2005 році не було ніякого фінансування, по міських проектах вчасно не надходили кошти. Іноді хотілося просто все кинути. Але гаряче бажання змінити ситуацію стосовно інвалідів у нашій країні, зламати негативні стереотипи, показати, що люди, що мають інвалідність, не баласт суспільства, не тільки злиденні в метро, але й поети, учені, музиканти, художники, юристи, давало нам сили. В 2005 році ми вирішили спробувати свої сили в рішенні найбільш хворобливої як для нашого міста, так і для всієї України проблеми - працевлаштування молодих інвалідів. У Центр дуже часто приходять інваліди-випускники вузів, що одержали дипломи з відмінністю, і нам нема чого їм запропонувати. Роботодавці, почувши слова «інвалід 1-й групи по зорі» навідріз відмовляються розмовляти. Те, що пропонують центри зайнятості для них - це некваліфікована важка праця. Створення спеціалізованого робочого місця для конкретного фахівця, що має функціональні порушення здоров'я - це дивина для Харкова. Що можна сказати цим хлопцям? Що вони нікому не потрібні? Що порадити, як їм жити далі, якщо навіть спеціалізовані підприємства в цей час закриваються або скорочують обсяги виробництва неконкурентоспроможної продукції? З іншої сторони поруч були люди, які не дивлячись на відсутність зору, слуху або обмеження в пересуванні все-таки змогли самореалізуватися, знайти своє місце в житті. Значить справа не тільки в роботодавцях. В умовах ринкової економіки й високої конкуренції на ринку праці, люди з особливими потребами здоров'я повинні мати вагомі конкурентні переваги, щоб зайняти ту або іншу посаду на підприємстві, ці переваги повинні компенсувати їхні фізичні обмеження. Держава як такі переваги впроваджує нормативи робочих місць, так називані «квоти» для інвалідів, знижує відсоток нарахування на фонд заробітної плати. Ці міри в деяких випадках дійсно ефективні, найчастіше ж вони приводять до таких негативних явищ, як фіктивне працевлаштування, додатковому негативному відношенню роботодавця до інвалідів, яких йому «нав'язує» держава.
Аналіз власних проблем і досягнень молодих людей - членів нашої організації в навчанні й працевлаштуванні, участь у ряді семінарів, круглих столів і інших заходів щодо проблем соціального захисту інвалідів, співробітництво з обласним центром зайнятості й Молодіжним центром праці, дали можливість зробити певні висновки, що стали в наслідку методологічною основою проекту по створенню Ресурсного центра для студентів з обмеженими можливостями здоров'я «Пріоритет». Цей проект одержав підтримку фонду Євразія й ми одержали можливість реалізувати наші мрії.
Основними напрямками роботи Центра «Пріоритет» стали:

 надання студентам з особливими потребами здоров'я соціальних послуг, пов'язаних з використанням сучасної адаптованої під спеціальні потреби комп'ютерної й офісної техніки;
 надання спеціального адаптованого програмного забезпечення, доступу до мережі Інтернет;
 консультації програміста, соціального працівника, тифлопедагога;
 психологічна допомога;
 бібліотека навчальної літератури в електронному форматі;
 надання консультацій викладачам вищих навчальних закладів, у яких навчаються студенти з особливими потребами здоров'я;
 організація дозвілля, підтримка творчо обдарованої молоді;
 допомога в профорієнтації й стажуванні випускникам спеціальних шкіл-інтернатів і студентам.
Зупинимося на деяких з них.
Одним з головних напрямків діяльності центра «Пріоритет» ми вважаємо забезпечення доступу для студентів до сучасних інформаційних технологій. Бурхливий розвиток, комп'ютерної техніки й Інтернет, що відбувся в останні роки у світі став доступній й в нашій країні, по-справжньому перевернуло життя інвалідів. Комп'ютер дав можливість спілкуватися з різними людьми, тим самим, переборюючи (нехай відносно) соціальну ізоляцію, дав можливість одержувати величезну кількість інформації, який вони раніше були попросту позбавлені. Так, до появи комп'ютерів зі спеціальними програмами, для невидющих інформація була доступна лише у вигляді книг, написаних рельєфно-крапковим шрифтом Брайля, асортименти яких був досить убогий. Ще менше було книг в аудио форматі, записаних на бобіни й касети. Зараз невидюща людина може прочитати будь-яку книгу (отсканировав її й розпізнавши, читають за допомогою голосових програм), знайти й прочитати будь-яку інформацію в мережі Інтернет і т.д. Людям із проблемами опорно-рухового апарата не потрібно ходити в бібліотеки, переборюючи величезну кількість перешкод, адже багато літератури можна знайти в тім же Інтернеті. За допомогою Інтернет можна замовляти товари, знайомити й спілкуватися з людьми, учитися, знаходити роботу й працювати. Володіння комп'ютером здатно компенсувати інвалідові безліч його обмежень, підвищуючи тим самим конкурентноздатність людини на ринку праці.
У Центрі «Пріоритет» завдяки проекту встановлені 6 комп'ютерів зі спеціальним ліцензійним програмним забезпеченням, 3 сканери, 2 принтери, багатофункціональний пристрій: ксерокс, продовжує поповнюватися бібліотека спеціальної літератури в друкованому, електронному й аудио форматах. Студенти можуть прийти попрацювати на комп'ютері, отсканировать книги, роздрукувати реферати й дипломи, отксерокопировать необхідну навчальну інформацію, попрацювати в Інтернет, одержати консультацію по використанню програм мовного доступу.
Напрямку роботи з розвитку проекту:
- подальший розвиток ресурсного Центра «Пріоритет» підтримки студентів з обмеженими можливостями здоров'я: зміцнення матеріальної бази, створення баз даних по проблемі соціально-педагогічного супроводу студентів-інвалідів, організація дистанційного консультування, співробітництво з роботодавцями по організації стажування й майбутнього працевлаштування студентів-інвалідів;
- створення й апробація моделі соціального підприємства для стажування студентів-інвалідів (центр «Здоров'я»);
- розробка проектів по вивченню й впровадженню міжнародного досвіду соціального захисту інвалідів і їхньої професійної активізації.

Зараз «ПРІОРИТЕТ» - Ресурсний центр сучасних інформаційних технологій
для студентів з обмеженими можливостями здоров'я м. Харкова. Поставлений на грань саме виживання. Місто наш показує як гордість, при цьому нам не допомогає. Ми звертаємося до всіх добрих людей з питання що нам робити? Без стороньої допомоги ми довго не зможемо працувати.
Співробітники й студенти Ресурсного центру сучасних інформаційних технологій «Пріоритет».
Рахунок № 26002082091001. У відділенни № 32 філії банку ВАТ КБ ‘НАДРА’ ХРУ
МФО 351834 організації (ЗКПО) 35349946~~~END~~~

~~~START~~~Пусть нам в жизни повезеть~~~END~~~




Вход для зарегистрированых:

Для того чтобы иметь возможность задавать вопросы и отвечать на них - зарегистрируйтесь. Если вы зарегистрированный пользователь - введите свой пароль и email
* E-mail:
* Пароль:
Сохранить данные о пользователе
 
Чтобы напомнить пароль - введите только email и пароль Вам вышлют по почте
Ссылки
Продвижение оптимизация сайтов Харьков
эффективное продвижение сайтов в поисковых системах
Рекламное агентство Харьков:
изготовление и размещение наружной рекламы, типография, реклама в метро